Disable Preloader

Penasihat Kewangan

Most asked questions answered!

Ejen insurans / takaful adalah mereka yang mewakili syarikat insurans tertentu untuk mempromosikan produk mereka secara eksklusif dan didaftarkan di bawah LIAM / MTA, sementara Wakil Penasihat Kewangan yang diluluskan berdaftar dengan BNM dan menunjukkan kepada pelanggan rancangan yang tepat yang memenuhi keperluan khusus pelanggan.
Tidak pernah ada masalah menjadi ejen. Tetapi masa berubah, tidakkah anda setuju? Pelanggan anda memerlukan pilihan. Persaingan telah meningkat. Apa yang harus dibeli oleh pelanggan anda apabila anda hanya dapat menawarkan produk terhad? Sekiranya anda lebih suka pilihan, pelanggan anda juga suka. Anda perlu menjadi sebagai seorang profesional dan bukan sekadar ejen sepanjang hayat anda. Segmentasi pasaran berubah. Adakah anda berubah dengan masa atau adakah anda berhenti di mana anda berada?
Terdapat sekurang-kurangnya 9 cabaran utama yang anda hadapi hampir setiap hari termasuk rakan ejen di dalam agensi, ejen syarikat lain, jaminan bank, pemasaran langsung, penjualan dalam talian yang beroperasi 24/7, produk yang tidak kompetitif adalah produk yang lebih baik masuk ke pasaran, memastikan KPI Kad Skor Seimbang dipenuhi, perubahan industri pengawalseliaan dan akhirnya Penasihat Kewangan!
Bayangkan bagaimana seseorang berkembang apabila seseorang berada dalam keadaan statik dalam satu kedudukan selama beberapa tahun dengan alasan tidak ada perkara lain yang dapat dipelajari? Anda boleh menguruskan pembelajaran anda di saluran penjualan mana yang paling anda minati atau syarikat insurans mana paling anda sukai dipasaran. Atau anda boleh berada di tempat anda dan tidak belajar perkara baru. Pilihan adalah milik anda.
CTFG adalah syarikat Penasihat Kewangan (FA) yang memberi tumpuan dalam bidang takaful dan insurans. Seiring dengan kepelbagaian rakan kongsi kami, ini menyediakan pilihan produk terbaik untuk pelanggan anda dan mereka pasti akan gembira dengan apa yang anda tawarkan kepada mereka. Lihat apa yang kami lakukan dalam 'Perkhidmatan Kami'!
Anda mesti lulus salah satu Perancang Kewangan Bertauliah (CFP), Perancang Kewangan Islam (IFP), Perancang Kewangan Berdaftar (RFP) atau Perancang Kewangan Berdaftar syariah (Shariah RFP), di mana peperiksaan dijalankan oleh Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (FPAM) & Majlis Perancangan Kewangan Malaysia (MFPC). Sebagai alternatif, anda juga boleh memenuhi syarat dengan lulus modul tertentu dalam peperiksaan di atas.
Ya sudah tentu. Semua FAR terikat dengan RM20,000 MOC setiap tahun serta 20 mata CPD seperti yang ditetapkan oleh BNM dan mana-mana FAR yang tidak memenuhi kriteria akan dihentikan.
Syarikat insurans berbeza mempunyai standard yang berbeza. Sudah tentu, anda tidak lagi menggunakan akses ejen, namun anda masih boleh membantu pelanggan menggunakan log masuk pelanggan mengikut portal syarikat insurans tertentu.
Sudah bersedia? Sekiranya tidak pasti, anda masih boleh menghantar e-mel kepada kami enquiries@capspring.com.my mengenai sebarang pertanyaan atau whatsapp kami di 012-3859569, anda akan dihubungi anda.

Jika tidak, anda sudah bersedia untuk menjadi FAR. Mohon sekarang!